Kosten, subsidies & financiering

Financieel

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen en de prijsontwikkeling daarvan? De kosten van de zonnepanelen dalen steeds verder, terwijl die aan de andere kant steeds efficiënter omgaan met het zonlicht dat erop valt.

Bovendien zijn er aantrekkelijke financieringen voor zonnepanelen beschikbaar, bijvoorbeeld door middel van een fiscaal aftrekbare groene lening en de Energiebespaarlening als initiatief van de overheid met SNS Bank en Rabobank vanuit het Nationaal Energiebespaarfonds.

Prijsontwikkeling van zonnepanelen

De prijsontwikkeling van zonnepanelen is gunstig voor consumenten. Enkele jaren geleden lag de prijs op zo’n €4 per Wattpiek, een vermogenseenheid voor de panelen. Sinds de komst van Chinese panelen gaat het om €0,85 per Wattpiek, waarmee de kosten een stuk lager zijn te komen te liggen. De kosten voor zonnepanelen van niet-Chinese producenten liggen nog wat hoger, al lopen ook die terug.

Houd er rekening mee dat de kosten voor zonnepanelen bestaan uit meerdere elementen. Het gaat zowel om de zonnepanelen zelf als om de omvormer en andere randapparatuur die er nodig is. Verder dient u kosten te maken voor de installatie van de panelen en eventueel voor het onderhoud daarvan. Het montagesysteem vraagt om een aanzienlijke investering, het gaat veelal om enkele honderden euro’s voor een gemiddelde doorzonwoning in Nederland. De kosten voor de installatie zijn gedaald van zo’n 60 cent per Wp in 2008 naar 40 cent per Wattpiek in 2013. De totale prijs voor zowel de panelen als de installatie is in de afgelopen 5 - 10 jaar gedaald van €5,25 per Wattpiek naar zo’n €1,90 per Wattpiek. Daarnaast zijn er dus financieringsregelingen beschikbaar om de zonnepanelen relatief voordelig te financieren.

Subsidies voor zonnepanelen

U kunt de kosten voor zonnepanelen dekken met de beschikbare subsidies. Het gaat niet langer om directe subsidies voor de aanschaf daarvan, maar wel om fiscaal aantrekkelijke financieringen en financieringen met een relatief lage rente. Tevens is de mogelijkheid om de btw volledig terug te vorderen in feite een subsidiëring van 21% (!). Dat maakt de aanschaf van een zonnepanelensysteem nog een stuk betaalbaarder.

Meer weten over de subsidies voor zonnepanelen die er beschikbaar zijn? Het gaat dan bijvoorbeeld om de groene lening. Die wordt verstrekt door banken die gebruik maken van groene fondsen om het geld beschikbaar te maken. Dergelijke leningen zijn aftrekbaar in box 1, waardoor u daar netto een lagere rente voor betaalt. Een alternatief is de Energiebespaarlening. De rente daarover varieert, maar is sinds de introductie al gedaald van 3,8% bij 10 jaar vast naar 2,6% bij 10 jaar vast. Een lening met een looptijd van 7 jaar is zelfs al beschikbaar vanaf 2,2% per jaar. Op die manier zijn de kosten voor zonnepanelen goed te dragen, mede omdat ze aan de andere kant een aantrekkelijk rendement zullen opleveren.

Financieel gezien is het verstandig om meer informatie in te winnen over de financieringsmogelijkheden voor zonnepanelen en de kosten daarvan. De specialist kan u op basis van de beschikbare ruimte en uw wensen met betrekking tot het systeem goed aangeven wat de kosten zullen zijn. Vraag bovendien naar de mogelijkheden tot subsidies en financiering van de zonnepanelen, zodat u daar op een financieel en fiscaal aantrekkelijke wijze voor kunt zorgen.

  • Een omvormer is een essentieel onderdeel van een zonnepanelensysteem
  • Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen
  • BTW terugvragen van zonnepanelen
  • Is er voldoende zon in Nederland?
  • Salderen zonne energie
  • BTW terugvorderen zonnepanelen
  • zonnepanelen informatie
  • Offertes vergelijken
  • Vind de goedkoopste aanbieder

Interesse in zonnepanelen?

Wilt u ook weten wat het zou kosten om bij u zonnepanelen te plaatsen? Vraag dan volledig vrijblijvende offertes bij ons aan.

Wij gebruiken cookies op deze website om de gebruikservaring te verbeteren Meer informatie