Salderen zonne energie

Salderen zonne energie

Benieuwd naar het salderen van zonne energie? Dit biedt de mogelijkheid om geld te ontvangen voor opgewekte duurzame energie, die u zelf niet kunt gebruiken. De zonnepanelen vangen het licht van de zon op en zetten dit via de omvormer om naar bruikbare elektriciteit. Vanuit de meterkast kunt u die energie zelf gebruiken, het deel dat u overproduceert kunt u terugleveren aan het elektriciteitsnet.

Aan de andere kant blijft u energie afnemen van het elektriciteitsnet, bijvoorbeeld ’s nachts wanneer er geen (zon)licht beschikbaar is om zelf elektriciteit op te wekken. Salderen heeft betrekking op het verrekenen van de afgenomen energie met de geleverde energie.

Kosten en opbrengsten

De kosten van elektriciteit in Nederland zijn opgebouwd uit 3 elementen: het kale tarief (€0,7), de energie- en milieubelasting (€0,116) en de btw van 21% (€0,391). Dit levert een prijs op van €0,225 per kWh, waar vervolgens de opslag duurzame energie (ODE) van €0,0013 per kWh nog bijkomt. Op die manier ontstaat de kostprijs van €0,226 per kWh.

De elektriciteit die u opwekt met uw zonnepanelen kunt u direct zelf gebruiken. Het deel dat u niet zelf kunt gebruiken kunt u bovendien terugleveren aan het elektriciteitsnet. U kunt die kWh’s dan verrekenen met de afname aan de andere kant. Dit betekent een aantrekkelijke korting op de energierekening, omdat u niet hoeft te betalen voor de elektriciteit die u ’s nachts afneemt (mits u overdag voldoende teruglevert).

Tot 2014 was er sprake van een plafond tot maximaal 5.000 kWh per jaar die u mocht salderen. Inmiddels is het plafond opgeheven en mag u alle energie voor eigen gebruik salderen. Houd er rekening mee dat er sprake mag zijn van maximaal 3 x 80 Ampère aan aansluitingen. Dit betekent echter wel dat u er met een voldoende grote installatie voor kunt zorgen dat u alle afgenomen energie kunt salderen met opgewekte elektriciteit, zodat u daar geen kosten voor hoeft te maken.

  • Een omvormer is een essentieel onderdeel van een zonnepanelensysteem
  • Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen
  • BTW terugvragen van zonnepanelen
  • Is er voldoende zon in Nederland?
  • Salderen zonne energie
  • BTW terugvorderen zonnepanelen
  • zonnepanelen informatie
  • Offertes vergelijken
  • Vind de goedkoopste aanbieder

Voorbeeld salderen zonne energie

Benieuwd hoe het salderen van zonne energie voor u zou kunnen werken? We gaan uit van een verbruik van 4.500 kWh per jaar. Bij een tarief van €0,23 per kWh leidt dit tot een kostenpost van €1.035 per jaar.

Indien u gebruik maakt van zonnepanelen en u daarmee 3.000 kWh per jaar kunt opwekken kan de rekening flink omlaag. We gaan er in dit voorbeeld vanuit dat u zelf 1.200 kWh van de opgewekte elektriciteit gebruikt, de overige 1.800 kWh zal u terugleveren aan het elektriciteitsnet.

Er blijft dan een afname van het net over van 3.300 kWh per jaar, min de levering van 1.800 kWh aan datzelfde net. Dat betekent dat u nog kosten dient te maken voor de overige 1.500 kWh die u afneemt. Bij een energietarief van €0,23 per kWh levert dat jaarlijks €345 aan kosten op.

Het salderen van zonne energie leidt in dit geval tot een besparing van €690 per jaar. Op die manier valt de investering in zonnepanelen gemakkelijk terug te verdienen. Een specialist kan u meer vertellen over de mogelijkheden tot het salderen van zonne energie.

GRATIS OFFERTES ZONNEPANELEN

Fors besparen op uw energiekosten, uw woningwaarde verhogen en onafhankelijk van energiemaatschappijen worden? Investeer in een zonnepaneleninstallatie en vraag volledig gratis en vrijblijvend offertes aan inclusief een gedetaileerde weergave van uw subsidiemogelijkheden.

Klik hier om naar het offerte aanvraag formulier te gaan.

Wij gebruiken cookies op deze website om de gebruikservaring te verbeteren Meer informatie