BTW terugvragen zonnepanelen

BTW terugvragen zonnepanelen

De btw terugvragen op de installatie van de zonnepanelen en over de aanschafprijs van de panelen zelf? Het gaat bij een systeem van 10 panelen al snel om €800 btw, op basis van het hoge tarief van 21% voor luxe-artikelen. Daar komt de btw over de installatie door een specialist nog bij, waardoor het veelal zal gaan om een bedrag van circa €1.000 aan btw.

Die btw valt eenvoudig terug te vragen aan de Belastingdienst, mits u meer elektriciteit opwekt dan u zelf zal gebruiken. In dat geval kunt u zich namelijk aan laten merken als ondernemer voor de Belastingdienst, een ondernemer die duurzame energie levert aan het elektriciteitsnetwerk. U heeft de mogelijkheid om de betaalde btw terug te vorderen, zodat u aanzienlijk kunt besparen op de aanschaf en installatie van de zonnepanelen op het dak.

Uitspraak van het Europese Hof

We kunnen ook in Nederland de btw terugvragen over zonnepanelen, dankzij een uitspraak van het Europese Hof in 2013. De rechter oordeelde in een zaak aangespannen door Thomas Fuchs in Oostenrijk dat hij inderdaad aangemerkt dient te worden als ondernemer. De Belastingdienst in Oostenrijk had eerder aangegeven dat hij gewoon een particulier is, waardoor het niet mogelijk zou zijn om de btw terug te vragen.

Hij stapte naar het Europese Hof van Justitie en won daar zijn zaak. Die oordeelde dat hij energie levert, namelijk het surplus bovenop het deel dat hij zelf gebruikt. Hij is daardoor een energieleverancier en daarmee een ondernemer, waardoor hij de mogelijkheid moet hebben om de betaalde btw over het systeem en de installatie daarvan terug te vorderen.

Ook in Nederland is het daardoor mogelijk om de btw terug te vragen over zonnepanelen, zowel over de aanschaf als over de installatie daarvan. Het heeft even geduurd voordat daarvoor in Nederland een goede regeling ontstond, maar inmiddels hoeft u zich niet meer actief aan te melden als ondernemer. De Belastingdienst zal u automatisch aanmerken als ondernemer op het moment dat er sprake is van een surplus aan geleverde energie, ten opzichte van de elektriciteit uit de zonnepanelen die u zelf gebruikt.

Btw-nummer aanvragen om btw terug te vragen

Wilt u de btw terugvragen over zonnepanelen? U dient daarvoor een btw-nummer aan te vragen op het moment dat u de betaalde btw daadwerkelijk wilt gaan terugvorderen.

Dankzij de ‘kleine ondernemersregeling’ is er geen sprake van verdere gevolgen. Zolang u onder de €1.345 per jaar aan betaalde btw blijft hoeft u daarover niets aan de Belastingdienst af te dragen. Dit betekent aan de andere kant wel dat u de btw kunt terugvragen over de zonnepanelen die u heeft aangeschaft en die u heeft laten installeren.

Let op: de mogelijkheid tot het terugvragen van de btw over de zonnepanelen en de installatie daarvan geldt voor alle systemen aangekocht na 20 juni 2012. Neem bij vragen contact op met de Belastingdienst.

GRATIS OFFERTES ZONNEPANELEN

Fors besparen op uw energiekosten, uw woningwaarde verhogen en onafhankelijk van energiemaatschappijen worden? Investeer in een zonnepaneleninstallatie en vraag volledig gratis en vrijblijvend offertes aan inclusief een gedetaileerde weergave van uw subsidiemogelijkheden.

Klik hier om naar het offerte aanvraag formulier te gaan.

Interesse in zonnepanelen?

Bespaar flink op uw elektriciteitskosten, verhoog de waarde van uw woning, wordt onafhankelijk van energiemaatschappijen en profiteer van de andere voordelen van zonne-energie.

Wilt u ook weten wat het zou kosten om bij u zonnepanelen te plaatsen?
Vraag dan volledig vrijblijvende offertes bij ons aan.
Landelijke dekking, hoogwaardige uitvoering, laagste prijs garantie.

Wij gebruiken cookies op deze website om de gebruikservaring te verbeteren Meer informatie