Subsidies & Financiering

Subsidies & Financiering

Gebruik maken van een subsidie voor zonnepanelen of wellicht een financiering die het mogelijk maakt om die te laten installeren? Er bestaan verschillende mogelijkheden:

• Spaargeld
• Hypotheek
• Groene lening
• Energiebespaarlening
• Crowdfunding

Het is allereerst mogelijk om de zonnepanelen te financieren met spaargeld. Het is dan niet mogelijk om gebruik te maken van een subsidie of financiering, in plaats daarvan doet u een investering met uw eigen middelen. Die zal gemiddeld (veel) meer opleveren dan hetzelfde geldt op een spaarrekening. U kunt tot €1.012,50 per jaar aan energie besparen op een investering van €9.250, terwijl datzelfde bedrag op een spaarrekening slechts €135 per jaar zou opleveren.

Als alternatief is het mogelijk om de hypotheek op uw woning te verhogen. Indien er sprake is van overwaarde (dankzij aflossingen of een waardestijging) kunt u, mits uw inkomen het toelaat, de hypotheek verhogen. Dat betekent dat u fiscaal aantrekkelijk geld kunt lenen om de zonnepanelen aan te kopen en die te laten installeren. De financiering van zonnepanelen hoeft op die manier relatief weinig te kosten, omdat hier het onderpand van de woning tegenover staat.

Groene lening voor zonnepanelen

Het is sinds een aantal jaren mogelijk om gebruik te maken van een subsidie voor zonnepanelen, in de vorm van een groene lening. Dit betekent dat de bank die de lening verstrekt daarvoor gebruik maakt van duurzaam verkregen geld. Onder andere Greenloans is op dit gebied een bekende speler. Het geld is afkomstig uit groene fondsen, waardoor de lening net als bij een hypotheek op de eerste eigen woning fiscaal aftrekbaar is in Box 1.

Energiebespaarlening of crowdfunding

Gebruik maken van een andere financiering voor zonnepanelen, die tevens een vorm van subsidie oplevert? Het is dan mogelijk om sinds 21 januari 2014 gebruik te maken van de Energiebespaarlening. Deze lening is bedoeld voor een ieder die energiebesparende maatregelen treft, in of om de woning. Het is een gezamenlijk initiatief van de overheid, samen met de Rabobank en ASN Bank. Zij hebben hiervoor samen het Nationaal Energiebespaarfonds opgericht, dat de mogelijkheid biedt om voordelig geld te lenen. De actuele rentestanden vindt u op www.ikinvesteerslim.nl. Bij de start bedroeg de rente op een tienjarige lening 3,8% per jaar, dat is vervolgens gezakt naar 2,6% eind 2016 en zelfs 2,2% per jaar op een lening met een looptijd van 7 jaar.
De overheid zorgt er met die subsidie voor de financiering van zonnepanelen voor dat het financieel of fiscaal aantrekkelijk is om geld te lenen voor zonnepanelen, waardoor het niet nodig is om daar eigen spaargeld voor in te zetten. De financiering voor zonnepanelen maakt het mogelijk om die alvast te laten plaatsen, ook wanneer u daar nu de middelen nog niet voor beschikbaar heeft.
Het is verstandig om de mogelijkheden tot subsidie voor zonnepanelen met elkaar te vergelijken, om de financiering zo financieel en fiscaal aantrekkelijk mogelijk vorm te geven. Het betekent een aanvullende besparing op de elektriciteitskosten, waardoor u de investering sneller terug kunt verdienen.
Een specialist kan u uiteraard meer vertellen over de subsidies voor zonnepanelen en de verschillende vormen van financiering die er beschikbaar zijn. Probeer op basis daarvan na te gaan wat in uw situatie de beste keuze vormt om de zonnepanelen te financieren, bij voorkeur door optimaal gebruik te maken van de beschikbare subsidies.

Meer informatie over BTW terug vragen

Interesse in zonnepanelen?

Bespaar flink op uw elektriciteitskosten, verhoog de waarde van uw woning, wordt onafhankelijk van energiemaatschappijen en profiteer van de andere voordelen van zonne-energie.

Wilt u ook weten wat het zou kosten om bij u zonnepanelen te plaatsen?
Vraag dan volledig vrijblijvende offertes bij ons aan.
Landelijke dekking, hoogwaardige uitvoering, laagste prijs garantie.

Wij gebruiken cookies op deze website om de gebruikservaring te verbeteren Meer informatie