Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig, bijvoorbeeld om in de volledige energievoorziening te voorzien of om €750 per jaar op de energierekening te kunnen besparen? Het zij vragen die veel mensen stellen, waarmee ze aangeven welk doel ze voor ogen hebben. Het is financieel, milieutechnisch en fiscaal interessant om zoveel mogelijk zonnepanelen op het dak te plaatsen.

Let op: tot en met 2014 gold er een plafond van 5.000 kWh per jaar om te salderen. Dat plafond is verdwenen, u mag nu alle opgewekte elektriciteit voor eigen gebruik salderen.

Ruimte op het dak

Hoeveel zonnepanelen u nodig heeft hangt uiteraard af van wat u daarmee wilt bereiken. In algemene zin geldt dat de ruimte op het dak een belangrijke beperking zal vormen. Kunt u er 10, 15 of wellicht 20 zonnepanelen op kwijt? Des te meer ruimte er is, des te efficiënter het wordt om daarin te investeren. Naast de zonnepanelen heeft u namelijk ook een montagesysteem en een omvormer nodig, net als de bekabeling naar de meterkast. De kosten daarvoor zullen per paneel dalen, op het moment dat u een groot aantal panelen op het dak laat plaatsen.

Ligging van het dak

Benieuwd hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om een bepaalde opbrengst te halen? Hiervoor kunt u rekenen met het Wattpiek-vermogen van een zonnepaneel. Dat is het maximale vermogen dat u van het paneel kunt verwachten. Daarnaast is het verstandig om goed te kijken naar de ligging van het dak. Is er sprake van een ligging op het zuiden, onder de juiste hoek? In dat geval heeft u minder zonnepanelen nodig om de gewenste opbrengst te behalen. Is er sprake van een oostelijke of een westelijke ligging? In die gevallen zal de opbrengst, respectievelijk, 20% of 15% lager zijn. Dat betekent automatisch dat u meer zonnepanelen nodig zal hebben om dezelfde opbrengst te behalen.

Beschikbare middelen voor de investering

Hoeveel zonnepanelen u nodig heeft hangt wat dat betreft sterk af van de manier waarop u er gebruik van wenst te maken. Heeft u een hoog energieverbruik van 4.500 kWh per jaar en wilt u dat volledig salderen of gaat het om een beperkt energieverbruik van 2.500 kWh per jaar waarvan u een deel wilt salderen? In het eerste geval heeft u veel meer zonnepanelen nodig dan in het tweede.

Over het algemeen is het de moeite waard om meer zonnepanelen op het dak te plaatsen, zodat u daarmee meer duurzame elektriciteit kunt opwekken. U mag de volledige opbrengst voor eigen gebruik salderen, wat betekent dat er geen limiet meer ligt op het aantal zonnepanelen dat u het best kunt plaatsen. In plaats daarvan is het verstandig om de specialist te vragen naar een efficiënte opstelling voor op het dak, zodat u daar zoveel mogelijk panelen kwijt kunt.

Heeft u onvoldoende spaargeld of andere middelen voor een groter aantal zonnepanelen? U kunt eventueel gebruik maken van een groene lening of een Energiebespaarlening. Op die manier profiteert u van subsidies voor zonnepanelen, dankzij de aftrekbaarheid in box 1 of een lagere rente dan voor reguliere leningen.

Interesse in zonnepanelen?

Wilt u ook weten wat het zou kosten om bij u zonnepanelen te plaatsen? Vraag dan volledig vrijblijvende offertes bij ons aan.

Wij gebruiken cookies op deze website om de gebruikservaring te verbeteren Meer informatie