Is er voldoende zon in Nederland

Ja, er is voldoende zon in Nederland

Is er voldoende zon in Nederland om zonnepanelen rendabel te plaatsen? Ja, dat is het geval. De zonnepanelen werken zowel bij een volledig blauwe hemel en volop zon als bij lichte bewolking. Zodra er sprake is van lichtinval hebben de zonnepanelen de mogelijkheid om elektriciteit op te wekken. Dat betekent dat de zonnepanelen in Nederland meer dan voldoende mogelijkheden hebben om de energierekening te drukken, waardoor daar flink op te besparen valt. Dat neemt niet weg dat het van belang is om de juiste oriëntatie voor de zonnepanelen te kiezen, bij voorkeur op het zuiden onder de juiste hoek.

Zonnepanelen snel en vakkundig monteren

Zon in Nederland

Het aantal uren zon in Nederland wisselt, maar gemiddeld genomen hebben we jaarlijks zo’n 1.800 uur zon. Dat betekent zo’n 150 dagen (op basis van 12 uur per dag) met volledige zonneschijn per jaar. De zon laat zich haast iedere dag wel even zien, waardoor de zonnepanelen ook in Nederland een uitstekende investering vormen.

Dat geldt zowel voor het zuidelijkste puntje van Limburg tot aan het noorden van Groningen. Het klopt dat het aantal zonuren in Nederland niet altijd helemaal gelijk verdeeld is. De verschillen zijn echter klein, over het algemeen is er sprake van behoorlijk wat zonuren in Nederland.

OriŽntatie van het dak

Er is dus voldoende zon in Nederland om zonnepanelen te plaatsen, al is het natuurlijk wel van belang om de juiste oriëntatie te kiezen. Dit helpt om er optimaal gebruik van te maken, waardoor de zonnepanelen zoveel mogelijk energie kunnen opwekken.

Het is uiteraard verstandig om de zonnepanelen zoveel mogelijk op het zuiden te plaatsen, aangezien de zon daar het hoogst aan de hemel komt te staan. Dat lukt het best op een plat dak, omdat u daar de mogelijkheid heeft om de zonnepanelen te plaatsen in de windrichting die u wenst. Heeft u een schuin dak met een van de delen op het oosten en het andere deel op het westen? Het westen verdient dan de voorkeur. De opbrengst zal 15% lager liggen dan bij een dak op het zuiden. Het verlies bij een plaatsing op het oosten is groter, er is dan sprake van 20% minder rendement.

Bovendien is het van belang om de zon op te vangen onder de juiste hoek. De ideale hoek bedraagt 36 graden, op die manier hebben de zonnepanelen de kans om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen. Het gemiddelde dak in Nederland heeft een hellingshoek van 45 graden, waardoor dat iets schuiner is. De panelen kunnen hun werk goed doen bij een hellingshoek van 25 - 60 graden, waardoor dit geen probleem zal vormen.

We hebben in Nederland dus voldoende zon om gebruik te maken van de zonnepanelen, vooral wanneer u die in de juiste richting plaatst en ook de hoek in orde is. De zonnecellen in de panelen hebben dan een zo groot mogelijke kans om veel zonlicht op te vangen en daar elektriciteit van te maken. Een specialist kan u aangeven hoe u optimaal gebruik kunt maken van de zon die er in Nederland beschikbaar is voor de zonnepanelen.

Interesse in zonnepanelen?

Wilt u ook weten wat het zou kosten om bij u zonnepanelen te plaatsen? Vraag dan volledig vrijblijvende offertes bij ons aan.

Wij gebruiken cookies op deze website om de gebruikservaring te verbeteren Meer informatie