Is mijn woning geschikt voor zonnepanelen

Is mijn woning geschikt voor zonnepanelen

Is mijn woning geschikt voor zonnepanelen? Het is iets dat veel mensen zich afvragen. Het eenvoudige antwoord: “ja, waarschijnlijk wel”.

De zonnepanelen zijn de laatste jaren flink doorontwikkeld, waardoor ze inmiddels geschikt zijn voor bijna alle soorten daken. Heeft u een plat dak, een pannendak, groen dak of wellicht een dak van golfplaten, kunststof of metaal? In al die gevallen is de woning geschikt voor zonnepanelen, waardoor u daar zonder problemen gebruik van kunt maken.

Zonnepanelen op het platte dak

Zonnepanelen plaatsen op een plat dak? Het grote voordeel daarvan is dat u de panelen goed op de zon kunt richten. Hier staat aan de andere kant tegenover dat u er een beperkt aantal panelen op kwijt kunt, omdat die bijvoorbeeld niet helemaal tot aan de dakrand kunnen komen te staan.

Probeer zo’n 50cm weg te blijven bij de rand en houd rekening met de slagschaduw van de zonnepanelen. Dit beperkt de meest efficiënte opstelling op het dak, maar zorgt er aan de andere kant wel voor dat u de panelen goed kunt richten. De montage van de zonnepanelen op een plat dak vindt plaats met een ballastsysteem. Dit is goed bestand tegen storm en is volkomen veilig, waardoor u daar goed gebruik van kunt maken.

Zonnepanelen op het pannendak

Een woning met een pannendak en benieuwd of dat geschikt is voor zonnepanelen? Het pannendak is daar erg goed voor geschikt. Uiteraard is het deel van het dak dat op de zon gericht is het best geschikt, bij voorkeur op het zuiden. Een dakdeel op het oosten en een dakdeel op het westen? Dan is die laatste vaak het best geschikt.

Tip: houd rekening met eventuele obstakels, zoals bomen of andere hoge daken die slagschaduw op het dak (en daarmee app de panelen) kunnen werpen.

De installatie van zonnepanelen op een pannendak kost doorgaans een halve dag. Er wordt gebruik gemaakt van een montagesysteem met dakhaken, waarop zich vervolgens de panelen bevinden. Er is sprake van een zwevend geheel, waardoor er ruimte is voor de bekabeling naar de omvormer in de meterkast.

Zonnepanelen op groene daken

Heeft u een groen dak op de woning? Het oogt als een tuin en zorgt daarmee voor een mooie uitstraling. Uiteraard zal de beplanting het onder zonnepanelen niet goed (meer) doen, waardoor het van belang is om een keuze te maken. Beplanting onder de panelen kan er echter wel voor zorgen dat de temperatuur van de bitumen dakbedekking beperkt blijft. Die kan zonder beplanting oplopen tot wel 70 graden. Zonnepanelen op een plat groen dak zijn een goed idee, omdat de temperatuur wordt beperkt tot circa 35 graden.

Daken van golfplaten, kunststof en metaal

Oude asbest schuurdaken vervangen door zonnepanelen daken

Een dak van golfplaten, kunststof of metaal? Het gaat veelal om schuren van agrarische bedrijven. De daken zijn goed geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen, al is het wel van belang om rekening te houden met eventueel aanwezig asbest. Laat een specialist inschatten of er asbest aanwezig is en of er een risico bestaat dat dit vrij zal komen. Het montagesysteem op dit type daken is vervolgens vergelijkbaar met dat op pannendaken.

Is mijn woning geschikt voor zonnepanelen? Ja, in alle vier de gevallen is het op het dak uitstekend mogelijk om gebruik te maken van een systeem voor zonnepanelen.

Interesse in zonnepanelen?

Wilt u ook weten wat het zou kosten om bij u zonnepanelen te plaatsen? Vraag dan volledig vrijblijvende offertes bij ons aan.

Wij gebruiken cookies op deze website om de gebruikservaring te verbeteren Meer informatie